Testen van nesten

Puppy testen

Na vele jaren meegelopen te hebben met een gedragstherapeut die nesten testte op hun gedrag heb ik in 2013 de opleiding voor gedragsbeoordelaar gedaan bij DogVision waarin het testen van nesten aan de orde kwam.

Waar kijk je naar?

Tijdens het testen let je op de houding van de pup waarin hij het gevraagde uitvoert. De snelheid, hoe reageert hij op een voor hem/haar onbekende ruimte? Je kijkt naar houding – gedrag – stress signalen.

Doel puppy test?

Het doel is om een goede matching te maken tussen de pup en de nieuwe eigenaar. De verwachtingen van de nieuwe eigenaar, de thuis situatie, zijn er al andere honden in het nieuwe huis en wat voor karakter hebben die waarbij het pupje zou passen. Wat wil de eigenaar met het pupje gaan doen? Wil hij een zelfstandig pupje of juist een mensgericht pupje? Als een pup tijdens de test een heel onzeker gedrag laat zien is het niet handig om dit pupje te plaatsen in een gezin met vier jonge kinderen. Met dit pupje mogen niet teveel fouten gemaakt worden en zal er gedoseerd gesocialiseerd moeten worden. Allemaal dingen die deze test je kunnen vertellen.

Welke test wordt er gedaan?

Ik doe altijd de Campbell test met 2 aanvullende testjes. Dit geeft mij een goed beeld van de pup om advies uit te brengen aan de fokker en mogelijk wil deze overleggen wat wijsheid is om een pup te plaatsen.

De fokker ontvangt een kopie van alle testen op de mail. Of de fokker de uitslag van de test aan de nieuwe eigenaar mee wil geven is aan de fokker.

Het kan voorkomen – zelfs bij de meest doorgewinterde fokker – dat een pup in het nest heel erg aanwezig is en hartje de voorste lijkt te zijn. Deze krijgt al gauw de titel ‘dominantje’ opgeplakt. Echter als je deze pup in een voor hem/haar vreemde ruimte plaatst, zonder moeder en zonder broers en zusjes, kan hij een heel ander gedrag laten zien. En om hem/haar goed op te voeden en te trainen kan dit heel belangrijke informatie zijn.

Wat heb ik nodig?

Een ruimte binnen waar de puppen nog nooit geweest zijn. Waar geen spiegels zijn tot op de grond en waar ze niet ergens onder kunnen kruipen waar ze niet meer makkelijk onder vandaan te halen zijn.
Een tafeltje met een stopcontact om mijn laptop op te zetten zodat ik, dat wat ik gezien heb per pup kan invullen.
Een handdoek om de puppen op de rug te leggen op de grond. En een vaatdoekje waarin een knoop gelegd kan worden voor de apporteer test.

Ik kies bewust voor een binnenruimte omdat je een test zoveel mogelijk standaardiseert. Als je buiten test kunnen de weersomstandigheden bij de ene pup heel anders zijn dan bij de andere. Er kan invloed zijn op het gedrag door vogels of vliegtuigen die overvliegen. Nu is een test nooit helemaal te standaardiseren want dan zou je zoveel binnen ruimte moeten hebben als er poppen zijn. In één en dezelfde ruimte kan pup nr. één al een plasje gedaan hebben wat de volgende pup als zodanig herkent en daar steun uit haalt.

Puppen jachthonden test

In tegenstelling tot mijn vorige betoog wordt deze test wel buiten gedaan. Deze test is vooral voor staande honden. Er wordt gekeken hoe er op een vleugel van bijvoorbeeld een fazant/patrijs gereageerd wordt – een sleepte getrokken van een konijn – kennismaken met een eend.

De keren dat ik een nest eerst binnen heb getest met de Campbell test en vervolgens de jachthonden test blijkt dat de resultaten elkaar bevestigen en overlappen. Dit is heel mooi om vast te stellen. De jachtpassie haal je niet uit de Campbell test daarom is deze jachthonden test voor mensen die met de hond willen gaan jagen een mooie aanvulling om een totaalbeeld te krijgen van de pup.

Het wild dat ik gebruik voor deze testen neem ik zelf mee.